7 tips til at gøre din wordpress hjemmeside hurtigere

Helt tilbage fra Google Caffeine opdateringen har hastighed været en SEO ranking parameter. Tilbage i 2009 skrev Google så at hjemmesiders load hastighed var super væsentlig. Nu kører Google eksperimenter for at teste om hvorvidt de skal skilte med hastigheden for de pågældende hjemmesider som bliver vist i en af Google’s search result pages.

I denne blogpost vil jeg vise dig hvordan du kan få din WordPress hjemmeside til at blive utrolig meget hurtigere.

For at se hvor hurtigt din side loader nu, kan du anvende forskellige værktøjer. Fx:

Jeg vælger at starte med at skanne min side med GTmetrix. Du kan gøre det samme. Go ahead – skan din side nu og så kom tilbage hertil og følg nedenstående tips til at gøre din hjemmeside hurtigere og se effekten.

1. Benyt caching

Der er umiddelbart to store spillere på denne front, når vi taler wordpress plugins; W3 total cache og WP Super Cache.

Hvis du ikke ser nogen markant ændring i hastigheden efter at have installeret det ene plugin, så prøv at afinstallere og installere det andet. Det kan være nogle konfigurationer hos din host, som gør at det ene virker bedre end det andet.

Det der sker når du installere og aktivere caching, er at siden vil loade hurtigere grundet at siden allerede er lagret i en statisk udgave for brugeren, så der ikke skal foretages så mange serverkald, når brugeren besøger din side igen og igen – hvilket altså medfører en hurtigere load-tid.

Note: Jeg vil ikke anbefale dig at anvende dit caching plugins minify CSS mulighed, der er et bedre alternativ til netop denne funktion som du ser i punkt #2.

W3 Total cache

Det mest anvendte caching plugin til wordpress er W3 Total cache, som måske kan virke lidt overvældende ved første øjekast, men selv med standard konfigurationen kan du opnå gode resultater.

W3 total cache plugin

Du har mulighed for at aktivere ting som leverage browser caching, page cashing, database caching, object cashing og meget mere. Nogle eksempler på dine muligheder er:

 • Page cache
 • Minify
 • Database cache
 • Object Caching
 • Expire Headers
 • Browser Cache CDN (Content Delivery Network) – ikke så aktuelt for en dansk side

Når du aktiverer noget så test lige din hjemmeside og se om den loader fint i en anden browser. Hvis du oplever problemer, kan du nemt slå det fra igen og dermed redde din side. Plugin’et kan konfigureres, men som nævnt kan du opnå store hastighedsforbedringer, bare ved at installere og aktivere dette super plugin. Apropos super plugin så er alternativet til W3 Total Cache et super plugin – det hedder i hvert fald noget med super.

WP Super Cache

Din anden mulighed for er WP Super Cache og er umiddelbart et nemmere plugin at konfigurere, selv bruger jeg Total Cache plugin’et, men dette er også en rigtig fornuftig løsning.

wp super cache plugin

Du har ikke alle de samme muligheder med dette plugin, men det kan nemt forbedre din sides performance. I nogle tilfælde vil det også være løsningen hvis din host er konfigureret således at Total cache plugin’et ikke kan work it's magic.

Her er nogle af de muligheder du har med dette plugin:

 • Page caching (Compress pages)
 • Static pages
 • CDN (Content Delivery Network)
 • Expire Headers
 • Lock Down (Used for traffic spikes to pause caching refresh)

2. Reducer og kombiner CSS & javascript

En af de første ting de fleste webmasters bør gøre for at forbedre sidens indlæsningstid, er at reducere antallet af HTTP-anmodninger (serverkald) for Javascript og CSS-filer, da disse står for en stor del af årsagen til at din wordpress hjemmeside er en smule langsom.

Du kan i mange tilfælde løse problemstillingen med dette plugin: Better WordPress Minify

3. Billedoptimering

En af de ting som gør din hjemmeside loader langsomt er dine billeder, specielt hvis det er store filer.

Når du laver billeder til din hjemmeside, til dine blogposts m.m. så er det vigtigt at dit billede har de dimensioner, som det vises i – eller tæt på så det ikke fylder alt for meget. Arbejder du i Photoshop, bør du også gemme dine billeder med ’save for web’ funktionen, som reducere billedstørrelsen så det ikke er så tungt.

Hvis du har et billede og gerne vil komprimere det, kan du anvende et værktøj kaldet Smush.it. Det er et gratis online værktøj, som også findes i en wordpress plugin udgave.

Smush.it gør ikke kvaliteten af billederne dårligere, det fjerner elementer som vores øjne ikke kan se, så størrelsen på billedet kan blive reduceret og billedkvaliteten kan forblive den samme.

smushit plugin

Du kan se hvilke billeder du kan forbedre ved at tjekke din hjemmeside i Google Pagespeed Insights

google pagespeed billedoptimering

Her står det sort på hvidt hvad Google mener du bør kaste lidt kærlighed over. Et super lækkert trick er at tjekke din hjemmeside i GTmetrix værktøjet, for her ser du samme resultat som Google angav, men her har værktøjet lavet et optimeret billede til dig, som du bare kan klikke på og download.

optimized image

4. Udskyd Javascript load

WP deferred javascript

Plugin’et WP Deferred Javascripts kan være lidt af en ballademager. Hvis du installere det på din side, så vær opmærksom på at teste din side grundigt igennem efter aktivering.

Du kan opnå hurtigere load-tid ved at flytte din javascript til bunden af din side, så den loader til sidst – og dermed vil din side loade og vises inden siden loader dit javascript. Hvis det ikke lykkedes med ovenstående plugin at ”fikse” din javascript, så spring det bare over ellers kræver det at du hyrer en programmør som kan ordne det for dig.

5. Minimer hentning af billeder – AKA Lazy Load

Bare på grund af navnet er dette plugin et must have. Det hedder BJ Lazy load og er udviklet af Bjørn Johansen hvoraf navnet BJ, så ingen dirty reference. Dog er plugin’et ret så sexet og super effektivt.

Når du har flere billeder på din hjemmeside, kan det godt ta’ lidt tid før hele siden er loadet. Det er f.eks. tilfældet på min side om SEO rådgivning, hvor der optræder billeder hele vejen ned på siden. Sider på en hjemmeside ville loade hurtigere, hvis ens wordpress side blot loadede de billeder, som blev vist på brugerens skærm og dermed ventede med at hente de øvrige billeder til de skulle vises – teknikken kaldes for lazy load.

6. Remove Query Strings

Remove Query Strings plugin

Query Strings er spørgsmålstegn og andre specielle tegn, som figurere i din hjemmesides URL’s.

Fx
?s=adwords

Ovenstående er en parameter eller en query string på nedenstående URL.
http://casperfrederiksen.dk/?s=adwords

Hvis du kører en test via pingdom og klikker på fanebladet ’Performance Grade’, vil du se hvordan din side performer på forskellige parametre. En af dem er Remove query strings from static resources, hvilket er præcist det som plugin’et her gør.

Sådanne query strings bliver genereret af søgninger på din hjemmeside, e-commerce løsninger og javascript programmer.

Ved at installere og aktivere plugin’et Remove query strings from static resources vil du nemt kunne optimere din side på denne front.

Bemærk dog at jeg oplevede selv problemer med min side efter at have aktiveret dette plugin. Mine indlejrede Youtube videoer i mit Facebook kursus blev ikke vist korrekt. Det er lidt vigtigere for mig end at få fjernet query strings – de kan ikke caches, hvorfor de skal hentes fra serveren hver gang, men hvor meget hurtigere din side reelt bliver ved at "fikse" det er svært at sige. Du kan jo teste det ☺

7. 404 fejlsider

I modsætning til det populærer pop-band OneDirection, så skal vi altså her AnotherDirection med et plugin kaldet for ReDirection.

redirection plugin

Det er aldrig rart for nogen parter, når din side viser en 404 fejl side. Altså en side som ikke eksisterer. Med plugin’et Redirection har du mulighed for at holde styr på dine fejl sider og nemt lave en 301 redirect til den nye/rigtige side.

Du kan også få en oversigt over dine 404 sider i Google Webmaster Tools.

Google webmaster tools 404

Her kan du under gennemgangsfejl se, hvilke sider der er markeret som ”Ikke fundet”. Hvis du klikker på et af disse links, vil du også kunne se hvor du linker til en fejl side.

404 fejl linket fra

Wups. Der var da vist lige noget jeg skulle se at få fikset 🙂

Et andet godt alternativ til at tjekke siden side igennem for døde links er plugin’et; Broken links checker, som vil give dig en oversigt over de links på din side, som du bør fikse da de linker til en fejlside.

Nu vi er ved 404 fejlsiden, så er det en god idé at lave en custom 404 side, så brugeren ved at siden ikke ser ud som den skal og at de bør prøve igen.

Et sidste tip: Fjern overflødige plugins

Der findes rigtig mange smarte plugin’s til wordpress. Selv har jeg lavet en tidligere post hvor jeg gennemgik de 40 bedste wordpress plugins (der er senere blevet tilføjet flere til listen). Men du skal på ingen måde have installeret 40+ plugins på din wordpress side. Gå lige din liste af installerede plugins igennem med et kritisk blik og sortér kraftigt i dem. De fleste af dine plugins loader på samtlige sider, hvilket altså sænker hastigheden på din hjemmeside. Er det tid til en oprydning? 

Skan din side igen for at se hastigheden

Hvis du har reageret på ovenstående anbefalinger, vil du uden tvivl kunne opleve hastighedsforøgelse på din hjemmeside og du vil også opleve bedre rankings i Google.

Selv har jeg opnået en page speed grade på 92% og fået topkarakteren A. Fedt!

Casper Frederiksen website hastighed

Hvis du ønsker mere indsigt i hvordan du ellers kan optimere din wordpress sides SEO, kan du se nærmere på min side om en SEO rådgivningssession.

Din tur - har du nogle plugins eller tips jeg ikke har nævnt her, så del dem endelig med os i kommentarfeltet herunder. Hvis du prøver det af vil vi også meget gerne høre om resultatet og gerne med et link til din hjemmeside.

1 Comment

 • Ronni Madsen

  Reply Reply maj 2, 2016

  Hej Casper

  God gennemgang af forskellige metoder og plugins.

  Som du også er inde på er udfordringen ofte med WordPress at de forskellige plugins ikke altid er kodet med hastighed for øje.

  Hvis man benytter Google Insights som måleværktøj kan der være lang vej til en god score når man bruger WordPress (og andre standardsystemer). Vi har optimeret vores egen side til en score på 100/100 på Google insights og de sidste 5% trak godt nok tænder ud.

  En anden (og mere teknisk) mulighed er at installere Googles pagespeed module direkte på serveren. Den sørger for rigtig mange ting uanset hvilken platform man kører.

  https://developers.google.com/speed/pagespeed/module/

  Det kræver dog man kører egen server og kan finde ud af at konfigurere denne.

  Vi optimerede vores side uden brug af dette for at se om det kunne lade sig gøre og stadig have en wordpress installation hvor man kan opdatere moduler mm. – Det kan det, men til andre der vil forsøge det samme vil jeg kraftigt anbefale ovenstående server-modul. Der ligger stadig en del arbejde i det, men det er noget mindre end at optimere manuelt 🙂

  Håber indsparket kan bruges.

Leave A Response

* Denotes Required Field